Извештај са конференције "Право енергетике, животна средина и инвестиције у контексту и након COVID–19 вируса"

8. и 9. децембра 2020. године одржана је конференција УПЕС у форми вебинара. Назив конференције је: ПРАВО ЕНЕРГЕТИКЕ, ЖИВОТНА СРЕДИНА И ИНВЕСТИЦИЈЕ У КОНТЕКСТУ И НАКОН COVID – 19 ВИРУСА.

Конференцију је отворила председница УПЕС госпођа др Бранислава Лепотић Ковачевић а уводно излагање је имао председник Европске федерације удружења за право енергетике (ЕФЕЛА), господин Vincente LopezIbor Mayor.

Основне теме Конференције су разматране кроз два панела:

 1. Право енергетике, потрошачи енергије и животна средина у контексту и након COVID – 19 вируса – у коме се разматраo даљи развој права енергетике Европске Уније у контексту ЕУ зеленог договора и улога Енергетске заједнице у таквом развоју, говорило о улози про-купаца на енергетском тржишту и предностима овог концепта, указивало на значај ефикасног система вентилације у борби против пандемије COVID – 19 вируса и на којем је представљен значај ЕУ регулативе у области електро мобилности са посебним освртом на регулативу Републике Грчке у овој области.

Уводно предавање у овом панелу одржао је заменик директора, правни саветник у Секретаријату Енергетске заједнице господин Проф. др Dirk Buschle, модератор је била госпођа Ива Ђинђић Ћосић, Шеф службе за право енергетике, ЕМС а.д. Београд, док су говорници били: консултант у области права енергетике господин David Lockhart, господин Shaun Green из Volution Group из Велике Британије и партнер у адвокатској канцеларији Rokas из Атине госпођа Мира Тодоровић Симеонидес.

Закључна разматрања овог панела изнео је господин Милош Кузман, Саветник за право нафте и гаса, НИС а.д. Нови Сад.

и

 1. Право енергетике, инвестиције и животна средина у контексту и након COVID – 19 вируса – у коме је било речи о ЕУ зеленом договору и његовом значају за опорављање држава ЕУ од последица пандемије COVID – 19 вируса, указано је на неопходност усвајања законске регулативе ради постизања циљева зеленог договора, представљен је концепт зелене агенде за Западни Балкан и изазови и могућности са којима се суочава Енергетска заједница у процесу достизања циљева зеленог договора у оквиру држава чланица Енергетске заједнице, указано је на међузависност између права енергетике и климатских промена у контексту пандемије COVID – 19 вируса и могућности за унапређење ове међузависности услед мана на које је указала ова пандемија, да би се на крају говорило о значају инвестиција у енергетски сектор ка постизању циљева зеленог договора.

Уводно предавање у овом панелу одржао је виши истраживач и шеф енергетског и климатског програма у Centre for European Policy Studies (CEPS) господин Christian Egenhofer, модератор је био господин Вук Станковић, Шеф адвокатске канцеларије Rokas Београд, док су говорници били: госпођа др Розета Карова, виши правни експерт за енергетику у Секретаријату Енергетске заједнице, госпођа Ivone Rocha, партнер у адвокатској канцеларији Telles de Abreu из Лисабона и консултант у области економије енергетике у Castle European из Велике Британије господин Александар Ковачевић.

Закључна разматрања овог панела изнела је госпођа Александра Петровић, адвокат у адвокатској канцеларији Моравчевић, Војновић и Партнери, у сарадњи са Schoenherr.

Завршно предавање конференције одржао је професор за глобално енергетско право и одрживост, Центар за енергију, нафтно и минерално право и политику Универзитета у Дандију господин Проф. др. Raphael Heffron, који је говорио о праву енергетике у свету наступајућих климатских промена и текуће транзиције у енергетском сектору.

На конференцији је било око 100 учесника: правника и других стручњака из области енегетике из земље и иностранства, чланова ЕФЕЛА и националних удружења из области права енергетике других земаља, представника струковних удружења из области енергетике, представника значајних привредних субјеката у области енергетике из земље и иностранства, преставника институција из области енергетике и других од значаја за енергетику.

Програм конференције са детаљнијим извештајем.

Презентације предавача су доступне у наставку:

Први дан Конференције – 8. децембар

 1. Dirk Buschlе
 2. David Lockhart
 3. Shaun Green
 4. Мира Тодоровић Symeonides

 

Други дан Конференције – 9. децембар

 1. Christian Egenhofer
 2. Rozeta Karovа
 3. Ivone Rocha
 4. Александар Ковачевић
 5. Raphael Heffron

Конференцију су помогли: – Heinrich Böll Stiftung Беoград, BDK Advokati, Моравчевић Војновић и Партнери АОД у сарадњи са Schoenherr, Младеновић & Станковић у сарадњи са Rokas, Karanovic & Partners, Petrikić & Partneri АОД у сарадњи са CMS ReichRohrwig Hainz и Привредна комора Србијe.