Извештај са округлог стола “Климатске промене и енергетика”

САОПШТЕЊЕ

Први Округли сто у организацији Удуржења за право енергетике Србије под називом „Климатске промене и енергетика“ одржан је дана 11. маја 2021. године у форми веб конференције. Панелисти су се сагласили да је тема борбе против последица климатских промена вишедимензионална и да дотиче све сегменте друштва, државе, привреде и сваког појединца.

Отварајући конференцију Simon Ilse, директор канцеларије у Београду Хајнрих Бел, истакао је да је борба против климатских промена постала део сваке активности усмерене на одрживост. Наглашавајући важност дијалога у области климатских промена Бранислава Лепотић Ковачевић, председница УПЕС је најавила да ће се УПЕС континуирано и свеобухватно бавити балансом између климатских промена и потреба за енергијом и енергетске сигурности. Милош Кузман, потпредседник УПЕС, је у кратким цртама приказао Закон о климатским променама, док је Гордана Петковић, стручњак из области заштите животне средине, објаснила ефекте овог закона на друштво, државне институције и учеснике у примени овог закона у пракси. Александар Ковачевић, саветник групе 15 за енергетику Националног конвента о Европској унији, је указао на значајне материјалним ефекте климатских промена, њиихов диверзитет и потребу за новим правним оквиром којим би се подржале одрживе инвестиције у области енергетике. Професорка правног факултета у Београду Мирјана Дреновак је говорила у људским правима и значају заштите људских права у области животне средине и области климе и представила је активности међународних и националних судова који све више препознају ова права, користећи везу са другим људским правима. Данијела Исаиловић, менаџер Удружења обовљиви извори енергије Србија (ОИЕ Србија) указала је на значај већег коришћења зелене енергије у борби против климатских промена, као и да је евидентна плитичка и друштвена воља да се повећа посвећеност заштити животне средине и у енергетском сектору кроз коришћење обновљивих извора енергије. Ирина Кустова, истраживач ЦЕПС-а (Centre for European Policy Studies) из Брисела говорила је значају и ефектима Европског Зеленог договора, одјецима који је имао овај документ у међународним односима и очекивањима од његове примене, уз ефекте и подршкке које су намењене државама Западног Балкана, а тиме и Србији. О Свакој теми је било питања од стране аудиторијума, а округли сто су подржали Хајнрих Бол и ОИЕ Србија.

Основни закључак Округлог стола је да ова тема која је постала део наших свакодневних пословних активности и која производи свакодневне утицаје на наш лични живот, самим тим изазива толико интересовање и потребу да ће УПЕС почевши од овог Округлог стола организовати сличне догађаје у будућности како би повезали све заинтересоване актере и чиниоце у обасти енергетике и климатских промена.

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:

  1. Гордана Петковић
  2. Александар Ковачевић
  3. Мирјана Дреновак-Ивановић
  4. Данијела Исаиловић
  5. Ирина Кустова