Одржана радионица „Ко су и шта раде агрегатори у сектору електричне енергије“

Дана 15. маја 2023. године у организацији Удружења за право енергетике Србије (УПЕС) и уз подршку Привредне коморе Србије, као и Фондације Heinrih Boll Stiftung, одржана је радионица под називом: Ко су и шта раде агрегатори у сектору електричне енергије?

Радионицу је отворио Раде Мрдак, саветник Министра у Министарству рударства и енергетике, речима да је овa темa изузетно актуелнa, у тренутку када се разматрају начини уређења улоге и активности нових учесника на тржишту електричне енергије.

Учеснике радионице је поздравио и Тибор Молдваи, програмски координатор Канцеларије Heinrih Boll Stiftung у Београду, који је истакао да је сагледавање улоге агрегатора на тржишту електричне енергије један од модалитета доприноса Зеленој агенди.

Председница УПЕС др Бранислава Лепотић Ковачевић, у својству модератора, кратко је указала да агрегирање у области енергетике може да има различита значења и да је ова радионица осмишљена да се то разјасни и позвала је панелисте да својим излагањима допринесу томе.

Радош Чабаркапа, Шеф службе за подршку планирању и анализу остварења планова, Послови управљања електроенергетским портфељом, Електропривреда Србије, указао је на чињеницу да је потреба за флексибилношћу један од изазова енергетске транзиције, као и да су агрегатори важни за успостављање флексибилности овог система. Представио је на примеру Немачке како се са растом учешћа варијабилних ОИЕ у производном миксу, повећава потреба за флексибилношћу електроенергетског система, те који су ефекти агрегирања као таквог на тржиште електричне енергије, кроз пословне моделе коришћења агрегације.

Војкан Вучковић, Директор Сектора за развој тржишта електричне енергије, ЕПС – Снабдевање, објаснио је да се агрегирање као активност дуго примењује у области електричне енергије и да то ради Гарантовани снабдевач, али да треба разликовати активност агрегирања (усклађивања производње и потрошње електричне енергије) од улоге независног агрегатора, на отвореном тржишту електричне енергије коју уређује Директива Европске уније 2019/944. Агрегирање као активност има компоненту уштеде енергије која је примењена на купце у категорији домаћинстава у периоду од 1. октобра 2022 – до 31. марта 2023. године и дала је резултате.

Предраг Матић, Директор Дирекције за планирање и инвестиција и Дуња Грујић, Виши аналитичар за пословне процесе за подршку тржишту и смањење губитака, Електродистрибуција Србије д.о.о. Београд, говорили су о Агрегирању и услугама дистрибуције електричне енергије, бенефитима које она пружа, али и неопходним условима за бављење овом делатношћу у контексту уговора о агрегацији, те обрачуну накнаде за приступ систему. Они су истакли значај улагања у систем за дистрибуцију електричне енергије, како би се функционални захтеви постављени пред оператора овог система могли у потпуности реализовати.

Марко Јанковић, Директор Сектора за тржиште електричне енергије у CWP Global, указао је на значај услуге флексибилности и инвестирања у агрегирање електричне енергије, четири принципа на којима почива флексибилност електроенергетике (декарбонизација, дигитализација, децентрализација и демократизација). Објаснио је разлику између имплицитне, експлицитне и мешовите флексибилности, те услуге флексибилности коју могу пружати независни агрегатори електроенергетском систему и које је потребно да буду пружене произвођачима енергије из обновљивих извора енергије, ради њихове интеграције у електроенергетски систем, као и шта је потребно реализовати ради имплементације услуга флексибиности.

Др Илија Батас-Бјелић, Научни сарадник, Институт техничких наука САНУ дао је осврт шта нуди и куда води агрегирање као такво, које су његове основне предности и недостаци, истакавши значај енергетске зелене транзиције и улагање у ОИЕ, као и потребу континуираног стицања нових знања, како би се трендови развоја електроенергетског система могли пратити, али и како би се могло доприносити развоју овог система, а Бранислава Лепотић Ковачевић се надовeзала да УПЕС има за основни циљ својих активности допринос афирмацији и стицању знања из области права енергетике.

У току трајања предавања и после њих, жива дискусија учесника радионице је допринела сагладавању ко су и шта раде агрегатори у сектору електричне енергије.

Радионици је присуствовало више од осамдесет учесника (уживо и путем интернета).

Програм радионице погледајте овде.

Презентације са радионице погледајте овде: Радош Чабаркапа, Војkaн Вучковић, Предраг Матић/Дуња Грујић, Марко Јанковић, др Илија Батас Бјелић

Снимак радионице пронађите овде.

Галерију фотографија погледајте испод: