Извештај са годишње конференције УПЕС-а "Реформе у сектору енергетике"

На самом почетку, др Бранислава Лепотић Ковачевић, председница УПЕС-а, се захвалила свим учесницима конференције на присуству. Истакла је важност окупљања наших чланова и главних носилаца одлука ради дискусије о кључним темама, о значају права енергетике у свим сегментима енергетског сектора. У вези са темом конференције указала је нарочито на утицај CBAM-а и изазове праведне транзиције, у сложеним геополитичким околностима у којима се данас налазимо и уз позадину COP28 који се управо одржава у Дубаију.

Председник ЕФЕЛА, господин Vicente Lopez-Ibor Mayor, придружио се конференцији путем уживо видео обраћања по повратку у своју земљу управо са COP28. Г-дин Lopez-Ibor Mayor је пренео поруке са глобалног самита са примерима изазова са којима се боримо широм света и изразио наду да ће напори земаља ЕУ и чланица ЕФЕЛА допринети осигурању сигурности снабдевања енергентима и у овим кризним временима. Нарочито је похвалио рад УПЕС-а у вођењу дискусије о праведној транзицији у земљама Западног Балкана. 

Присутнима се текође обратио господин Љубо Маћић, саветник министарке и у име Министарства за рударство и енергетику, говорио о изазовима са којима се суочава посебно Србија на свом путу ка приступању ЕУ и који је упозорио на економски утицај примене CBAM-а на ову државу.

Сесија I – CBAM и његово значење и ефекти

Модератор: Анђелка Тодоровић, адвокат, Партнер у Wolf Theiss

Први уводни говорник, заменик директора и правни саветник у Секретаријату Енергетске заједнице, проф. Dirk Buschle говорио је о статусу и покретачима декарбонизације у региону. Проф. Buschle је описао CBAM као аларм за буђење у погледу емисија гасова са ефектом стаклене баште и као израз асертивне политике ЕУ. Нагласио је да интегрисана тржишта захтевају интегрисана решења за одређивање цене угљеника и поставио питање да ли интегрисана решења треба да буду регионална, заједничка, или повезана са ЕУ.

То је био одличан увод у излагање другог уводног говорника, Старијег сарадника за истраживање у Florence School of Transnational Governance, г-дина Christian Egenhofer. Г-дин Egenhofer је упоредио неколико приступа који су рангирали од EU ETS-а кроз регионалне ETS-ове до, коначно, CBAM-а и нагласио потребу да систем трговања правима емисија подтскне емесије у напутштање енергије из угља на Западном Балкану. Презентација је нагласила потребу за политичком вољом и за добрим планирањем за постизање повлачења угља. Детаљни рад г-дина Christian Egenhofer-а је објављен неколико дана иза Конференције и може се прочитати овде: https://www.ceps.eu/ceps-publications/the-solution-to-phasing-out-coal-in-the-western-balkans/

Г-дин Александар Ковачевић, економиста и стручњак за енергетску политику, подсетио је присутне да је ултимативна борба она за право на чисту, здраву, и одрживу средину, као основно људско право у складу са Резолуцијом Генералне Скупштине УН о којој је говорено на прошлогодишњој конференцији УПЕС. Представио је како злокобну статистику, тако и примере изузетног капацитета локалних компанија да преузму иницијативу и спроведу промене чак и у околностима ограниченог времена и ресурса. Г-дин Ковачевић се заложио за повећање нивоа финансирања без ослањања на средства обезбеђења попут државних обвезница и у контексту укључења у велико и ликвидно ЕУЕТС тржиште.

Коначно, г-ђа Гордана Лазаревић, бивша помоћница министра за планирање и програмирање фондова ЕУ, имала је заокружено излагање о статусу приступања ЕУ и активном учешћу Србије у међународним организацијама усмереним на енергетску ефикасност и декарбонизацију.

Завршне коментаре ове сесије изнела је Јована Бингулац, адвокат код Petrikić Partneri AOD in cooperation with CMS, која је ефикасно сумирала закључке овог панела.

Сесија II – Елементи новог понашања тржишта у законодавству и пракси

Модератор: Милица Пештерић, Партнер код BD2P

Уводно излагање у овој сесији изнео је говорник проф. Raphael Hefron са Université de Pau et des Pays de l’Adour, који је поделио главне принципе правичне транзиције и како можемо заједнички настојати ка чистој, здравој и одрживој средини. Поделио је неколико ресурса који учесници конференције могу користити како би обогатили своје знање у овој области.

Наредну презентацију имала је Rozeta Karova, Старији правник за енергетику у Секретаријату Енергетске заједнице. Г-ђа Karova је присутнима представила детаљан преглед услова за спајање тржишта. Врло конкретно, њено излагање се тицало практичних тешкоћа, и приступа за њихово превазилажење, у вези са спајањем тржишта земаља Енергетске заједнице са тржиштем за електричну енергију ЕУ.

Г-дин Tomaš Šumkas из ENTSO-E је имао занимљиву презентацију из перспективе сајбер-безбедности и објаснио неке од главних изазова европских мрежних правила за сајбер-безбедност. 

Након тога, гђа Mira Todorović Simeonides, Партнер у Rokas Law Firm из Атине, представила је грчки пример омогућавања приступа мрежи, као и регулаторне опције и приоритете који су дати обновљивим изворима енергије. Такође је дискутовала о изазовима приступа тржиштима електричне енергије, адекватности одређених мера које су неке земље спровеле у региону, као и правичности и извршивости неких од таквих мера.  

Завршне коментаре на овом панелу изнео је г-дин Милош Кузман, Руководилац Групе за енергетско и еколошко право у НИС а.д. Нови Сад и потпредседник УПЕС-а, који је не само сумирао кључне поруке, већ и поновио поруку да смо сви већ направили велики напредак у поступку транзиције. Нагласио је да иако то значи да ће пут сада постати тежи и неизвеснији, то само чини оптимизам и сарадњу међу свима нама важнијом.

Конференцију је након тога званично затворила др Бранислава Лепотић Ковачевић, председница УПЕС-а, која се захвалила свим панелистима, модераторима, учесницима и спонзорима који су узели учешће у организовању конференције и истакла да нас у погледу правних односа у области енергетике очекују изазови о којима смо слушали на Конференцији и велики рад мултипрофесионалних стручњака на проналажењу решења..

Извештај припремила: Анђелка Тодоровић, адвокат, Партнер у Wolf Theiss

ПОГЛЕДАЈТЕ ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА: