Одржан Панел о електричним возилима у организацији УПЕС и Друштва термичара 27.06.2022.

Одржан Панел о електричним возилима у организацији УПЕС и Друштва термичара 27.06.2022.

Панел под називом “Коришћење електричне енергије у сектору саобраћаја у Републици Србији – правци и изазови” одржан је дана 27. јуна 2022. године на Машинском факултету Универзитета у Београду у организацији Удружења за право енергетике Србије и Друштва термичара Србије.

Програм догађаја можете видети овде.

Присутне су пре почетка панела поздравили декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, председник Друштва термичара Србије проф. др Милан Радовановић и председница УПЕС-а др Бранислава Лепотић Ковачевић.

Модратор је била проф. др Драгослава Стојиљковић, са Машинског факултета.

У име УПЕС-а на панелу је учествовала председница УПЕС-а др Бранислава Лепотић Ковачевић, која је говорила о сложености правног оквира за електрична возила у Европској унији и у Републици Србији и о даљим очекивањима за развој овог правног оквира. У току излагања позвала је потпредседника УПЕС-а Милоша Кузмана да упоредно изнесе искуства Хрватске и Немачке.

Током панела др Слободан Мишановић, је изнео искуства ГСП Београд у коришћењу електричних аутобуса и чињеницу да је за пун ефекат коришћења електричних возила потебно да је електрична енергија која покреће електрична возила – енергија из обновљивих извора енергије. Проф. др Иван Благојевић који је говорио о техничким карактеристикама електричних и хибридних возила у односу на конвенционална возила и указао је да увек треба разматрати и возила на водоник. Мр Ненад Павловић је говорио о пројекту НИС а.д. и могућностима и изазовим коришћења соларних панела на бензинским станицама, а Александар Миладиновић је у вези са тим говорио о типовима пуњача за електричне аутомобиле. Томислав Мићовић, секретар Удржења нафтних компанија је указао на изазове имплементавције биогорива као првог корака коришћења обновљивих извора у саобраћају и говорио је о Директиви Европске уније о алтернативним горивима. Др Милош Петровић, председник Српске асоцијације увозника и делова је говорио о томе да је понуда електричних возила веома разноврсна, као и да је у односу на број електричних возила у Европској унији, број електричних возила у Републици Србији много мањи, али да је у значајном порасту, јер многе компаније купују електрична и хибридна возила ради доказивања примене зелене енергетске политике.

Детаљне информације о Панелу можете прочитати овде.

Снимак овог веома динамичног и интересантног панела погледајте овде.