Одржан Округли сто у организацији УПЕС и Сталне конференције градова и општина „Добра политика и пракса у борби против климатских промена – пример локалних власти у Великој Британији и могућности у Србији"

Округли сто у организацији УПЕС и Сталне конференције градова и општина „Добра политика и пракса у борби против климатских промена – пример локалних власти у Великој Британији и могућности у Србији“

Округли сто „Добра политика и пракса у борби против климатских промена – пример локалних власти у Великој Британији и могућности у Србији“, одржан је 7. октобар 2021 у онлине форми, у организацији УПЕС и са организатором Сталном конференцијом градова и општина (СКГО). Конференцију су отворили Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности СКГО и др Бранислава Лепотић Ковачевић, председница УПЕС. Модератор је био Милош Кузман потпредседник УПЕС.

Током прве презентације Kai Whiting, предавач из области одрживости, и Наташа Рајковић, чланица УПЕС, су говорили о томе шта су декларације климатске хитности, представили спровођење декларација климатске хитности од стране локалних власти у Енглеској као и које су могућности у Србији. Након тога, Richard Bellingham, директор Института за градове будућности на Универзитету у Стретклајду, је говорио о изазовима у постизању климатских циљева на градском нивоу у Великој Британији с обзиром на то да градске владе имају врло ограничену контролу над својом способношћу да постану угљенично неутралне. Потом је Миодраг Глушчевић, говорио о пракси јединица локалних самоуправа у Србији у области енергетике и климатских промена, и истакао значај учешћа јавности као и доступности података. Након тога, Ана Радојевић, енергетски менаџер града Крагујевца, је говорила о улози енергетских менаџера у борби против климатских промена на локалном нивоу и о активностима града Крагујевца у овој области, фокусирајући се на област енергетске ефикасности. На крају, Варвара Алексић, чланица УПЕС, је представила нова правна решења Европске уније у области климатских промена, нови пакет закона у енергетици у Србији као и улогу јединица локалних самоуправа. Др Бранислава Лепотић Ковачевић је затварајући Округли сто указала да циљеви у области права енергетике од којих је један и борба против климатских промена су процес, који се стално развија са променом правног оквира.

ПРОГРАМ

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:

  1. Наташа Рајаковић и Kai Whiting
  2. Richard Bellingham
  3. Миодраг Глушчевић
  4. Ана Радојевић
  5. Варвара Алексић