Конференција УПЕС-а: "Новине у правном оквиру и ефекти примене права енергетике", Привредна комора Србије, 4. децембар 2019

4. децембра 2019. године, одржана је Промотивна конференција УПЕС у просторијама Привредне коморе Србије, ул. Теразије 23, сала на другом спрату. Назив конференције је: НОВИНЕ У ПРАВНОМ ОКВИРУ И ЕФЕКТИ ПРИМЕНЕ ПРАВА ЕНЕРГЕТИКЕ.

Конференцију је отворила председница УПЕС госпођа др Бранислава Лепотић Ковачевић, уводна излагања су имали председник Европске федерације удружења за право енергетике (ЕФЕЛА), господин Vincente Lopez-Ibor Mayor и државни секретар у Министарству рударства и енергетике Републике Србије госпођа Мирјана Филиповић.

Основне теме Конференције су разматране кроз два панела:

  1. Принципи права енергетике, пакет прописа чиста енергија за све Европљане и нови облици енергије – у коме се разматрала имплементација Четвртог енергетског пакета ЕУ о чистој енергији за све Европљане у ЕУ као и у уговорним странама Енергетске заједнице, даљи правци развоја будућих прописа ЕУ у области енергетике са посебним акцентом на будућности природног гаса, као и правцима развоја правног оквира ЕУ у погледу алтернативних енергената.

Уводно предавање у овом панелу одржао је професор Global Energy Law & Sustainability на CEPMLP на Dundee Универзитету и члан научног одбора ЕФЕЛА господин Проф. др Raphael Heffron, модератор је био господин Милош Лаковић, партнер у адвокатској канцеларији Моравчевић Војновић и Партнери АОД у сарадњи са Schoenherr, док су говорници били: правни експерт одељења за гас у ACER-у господин Dimitrios Lelovitisшеф научног центра у International Energy Charter госпођа др Gokce Mete и виши правни експерт за енергетику у Секретаријату Енергетске заједнице госпођа др Розета Карова.

Закључна разматрања овог панела изнео је господин Драгољуб Цибулић, партнер у адвокатској канцеларији БДК Адвокати.

и

  1. Прецеденти у праву енергетике Европске уније – у коме је било речи о структури, положају, значају и кључним принципима при доношењу одлука Европског суда правде у ЕУ те одлука Енергетске заједнице, функцију санкционисања као једну од кључних функција Европског суда правде, као и о референтним одлукама Европског суда правде у различитим областима енергетског права и права од значаја за енергетику са посебним освртом на одлуке који се односе на формирање цена у области енергетике и државну помоћ.

Уводно предавање у овом панелу одржао је заменик директора, правни саветник у Секретаријату Енергетске заједнице господин Проф. др Dirk Buschle, модератор је била госпођа Ива Ђинђић Ћосић, Шеф службе за право енергетике, ЕМС а.д. Београд, док су говорници били: партнер у адвокатској канцеларији Moyse Bleser из Луксембурга и председник Удружења за право енергетике у Луксембургу господин др Cedric Belwald, партнер у адвокатској канцеларији Schoenherr Rechtsanwalte GmbH из Беча господин Bernd Rajal и партнер у адвокатској канцеларији Rokas из Атине госпођа Мира Тодоровић Симеонидес.

Закључна разматрања овог панела изнео је господин Милош Кузман, Саветник за право нафте и гаса, НИС а.д. Нови Сад.

Након завршетка другог панела, одржан је Округли сто са темом Значај права енергетике у региону и могућности повезивања удружења за право енергетике на коме су енергетски правници из Србије и региона разменили мишљења о будућој сарадњи како и правцима развоја права енергетике у региону – на коме је Уводно предавање одржала генерални секретар ЕФЕЛА госпођа Marinella de Focatiis, а модератори су били председница УПЕС  госпођа др Бранислава Лепотић Ковачевић и партнер у адвокатској канцеларији Rokas из Београда господин Вук Станковић.

На конференцији је било око 100 учесника: правника и других стручњака из области енегетике из земље и иностранства, чланова ЕФЕЛА и националних удружења из области права енергетике других земаља, представника струковних удружења из области енергетике, представника значајних привредних субјеката у области енергетике из земље и иностранства, преставника институција из области енергетике и других од значаја за енергетику.

Вече пред саму Конференцију учесници Конференције и говорници на Конференцији су посетили Музеј Николе Тесле у Београду чиме су одали омаж великом научнику који је омогућио, између осталог, постојање самог права енергетике на начин на коме га ми данас познајемо. Присутнима се, цитирајући речи чувеног научника, пригодно обратила председница УПЕС госпођа др Бранислава Лепотић Ковачевић.

Програм конференције са презентацијама, фотографијама и детаљнијим извештајем.

Конференцију су помогли: – BDK Advokati, Heinrich Böll Stiftung Беoград, Petrikić & Partneri АОД у сарадњи са CMS Reich-Rohrwig Hainz, Моравчевић Војновић и Партнери АОД у сарадњи са Schoenherr, Младеновић & Станковић у сарадњи са Rokas, Karanovic & Partners, ЈП ЕПС, Привредна комора Србија и BBN Congress Management.