УПЕС је организовао обуку за представнике јединица локалне самоуправе

 

Удружење за право енергетике Србије (УПЕС), у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, а уз подршку канцеларије Heinrich-Böll-Stiftung e.V. у Београду, организовало је, у периоду од 28. до 30. септембра 2022. године, у хотелу „Норцев“, на Иришком венцу, обуку представника локалне самоуправе у области права енергетике под називом: „Енергетска транзиција у локалној самоуправи и како је остварити“. На отварању обуке говорили су др Бранислава Лепотић Ковачевић, председница УПЕС и Тибор Молдваи представник Heinrich-Böll-Stiftung e.V. Они су указали на значај ове обуке, велико интересовање представника јединица локалне смаоуправе за теме обуке и потребу за оваквим обукама.

Предавањима су обрађена најактуелнија питања везана за енергетску транзицију. Првог дана обуке, др Бранислава Лепотић Ковачевић говорила је о праву енергетике и његовој улози у функционисању тржишта енергије. Поред тога, са Милошем Кузманом, потпредседником УПЕС, презентовала је аспекте енергетске транзиције у прописима Републике Србије. Такође, oн је изнео најважније детаље везане за Споразум из Париза и Закон о климатским променама. Ива Ђинђић Ћосић, чланица Управног одбора УПЕС говорила је о Уговору о оснивању Енергетске заједнице. Након тога Дуња Грујић, придружени члан УПЕС, објаснила је начине функционисања, прикључења и обрачуна за купце-произвођаче.

Другог дана обуке Миодраг Глушчевић, представник Сталне конференције градова и општина, говорио је о стратешким планским документима у области енергетике и од значаја за енергетику и о њиховим ефектима и захтевима за локалну самоуправу. Потом је Антонела Солујић, представница Министарства рударства и енергетике, објаснила улогу локалне самоуправе у реализацији енергетске и климатске политике, као и ефекте на локалну самоуправу и квалитет живота у локалној самоуправи. Уследило је предавање Вука Станковића, потпредседника УПЕС, на тему примене FIDIC модела уговора о грађењу у јавном сектору. Затим је реч преузео Александар Ковачевић, експерт за економију енергетике, члан УПЕС, који је говорио о структурирању инвестиција у енергетици у јединици локалне самоуправе. На крају Дејан Стојановић, директор пословног удружења „Топлане Србије“, говорио је о могућностима унапређења у јавном и приватном сектору у области енергетике ради побољшања квалитета живота на локалу.

Обуци су присуствовали представници локалних самоуправа међу којима представници Крагујевца, Новог Пазара, Прешева, Димитровграда, Кикинде, Нишa, Пиротa, Ваљева, Смедеревске Паланке, Бајине Баште, Свилајнца, Краљева, Пландишта и Ивањице.