Округли сто УПЕС: „Самопроизводња енергије – изазови и користи” 14. октобра 2022. године у Привредној комори Србије

У Привредној комори Србије дана 14.10.2022. године, одржан је Округли сто „Самопроизводња енергије – изазови и користи“, у организацији Удружења за право енергетике Србије (УПЕС) и Привредне коморе Србије уз подршку Heinrich-Böll-Stiftung e.V. (HBS) у Београду. Округли сто је отворила председница УПЕС др Бранислава Лепотић Ковачевић, која је поново скренула пажњу на актуелност теме самопроизводње енергије, која се може остварити на много начина чему је посвећен и овај округли сто. Тибор Модлваи, представник HBS, још једном је подвукао значај ове теме за одрживост и указао је дугогодишњу успешну сарадњу са УПЕС и потребу да у наредном трогодишњем периоду своје активности посвете подизању капацитета на локалу, како би се свест и могућности реализације одрживости, па тиме и самопроизводњи енергије проширила међу грађанима.

Александар Ковачевић, економист, говорећи о економским аспектима утицаја самопроизводње енергије на сигурност снабдевања, подвукао је да преласком на самопроизводњу потрошач преузима ризике снабдевања горивом и техничке поузданости система. Љиљана Хаџибабић, самостални консултант у области енергетике, говорила је о директном далеководу (електроенергетском воду) и самопроизводњи и објаснила је потенцијални значај снабдевања преко директног далековода за развој тржишта, упоредно-правна решења, али је и указала да у Републици Србији овај тржишни инструмент није довољно развијен, како регулаторно, тако и у пракси. Дејан Стојановић, директор Пословног удружења „Топлане Србије“, говорио је о CHP постројењима и самопроизводњи енергије и о могућностима коришћења великих CHP постројења (високоефикасних когенерација) у великим индустријским системима, као и о могућностима коришћења малих когенерација за грађане.

Јадранка Ристић, из ЈП ЕПС, Огранак ЕПС-Снабдевње, излажући тему Обрачун у рачуну за нето мерење и нето обрачун купаца-произвођача објаснила је сваки од ова два обрачуна електричне енергије код купаца-произвођача и указала на разлике и случајеве где се примењују, чиме је дала одговор на постављена питања како у јавности, тако и на овом округлом столу. После дискусије, Милош Кузман, потпредседник УПЕС, извео је научене лекције са овог Округлог стола указујући да се о овој теми може још много говорити, с обзиром на њен значај у пракси.

Округлом столу је присуствовало 44 учесника.
Програм можете погледати ОВДЕ.
Округли сто можете послушати ОВДЕ.

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:

  1. Александар Ковачевић
  2. Љиљана Хаџибабић
  3. Дејан Стојановић
  4. Јадранка Ристић