Одржанa четврта годишња конференција под називом “Цене енергије: Шта се дешава?”

 

Удружење за право енергетике Србије (УПЕС) организовало је 8. и 9. децембра 2021. своју 4. годишњу конференцију под називом “Цене енергије: Шта се дешава?”, уз учешће око 100 учесника.

Отварање је почело речима помоћника министра у Министарству рударства и енергетике Зорана Илића.

Vicente Lopez Ibor-Maior, председник Европске федерације асоцијација за право енергетике (ЕФЕЛА) је имао уводну реч након чега је уследила реч гђе Браниславе Лепотић Ковачевић, председнице УПЕС-а.

Први дан конференције модерирао је Ђорђе Поповић, генерални директор Ресалта Србија. Кључни говорник био је Dirk Buschle, заменик директора и правни саветник Секретаријата Енергетске заједнице. Говорници су били Peter Vajda, виши експерт за животну средину у Секретаријату Енергетске заједнице, Дејан Мијовић, енергетски економиста, Црна Гора и Mira Todorovic Symeonides, партнер у адвокатској канцеларији Рокас, Атина. На крају, господин Милош Кузман, правни саветник za нафту и гас у НИС ад, Нови Сад, изложио је научене лекције чиме је закључио ову сесију.

Udruženje za pravo energetike Srbije (UPES) organizovalo je 8. i 9. decembra 2021. svoju 4. godišnju konferenciju pod nazivom: Cene energije: Šta se dešava?

Otvaranje je počelo rečima pomoćnika ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Zorana Ilića.

Vicente Lopez Ibor-Maior, predsednik Evropske federacije asocijacija za pravo energetike (EFELA) je imao uvodnu reč nakon čega je usledila reč gđe Branislave Lepotić Kovačević, predsednice UPES-a.

Током првог дана годишње конференције УПЕС-а било је много плодоносних дискусија стручњака из Србије и иностранства о ценама енергије, животној средини и климатским променама. Говорници су истакли значај рада УПЕС-а у суочавању са актуелним изазовима у енергетском сектору. Током конференције, говорници су говорили о изазовима енергетске индустрије уопште, а посебно о изазовима унутар Енергетске заједнице. Штавише, разговарало се о декарбонизацији земаља Енергетске заједнице са посебним фокусом на постројења са великим ложиштима и сродним прописима ЕУ. Први дан конференције завршен је детаљним излагањем о томе како енергетске заједнице функционишу у Грчкој и које су могућности у Србији.

Ива Ђинђић Ћосић, главни стручни сарадник за међународну правну сарадњу и тржишне послове у ЕМС-у, модерирала је други дан ове конференције. Говорници другог дана били су Розета Карова, виши правник за енергетику у Секретаријату Енергетске заједнице, Бранко Милићевић, секретар Групе експерата за гас при Економској комисији за Европу УН-а, Мирза Кушљугић, РЕСЕТ, Босна и Херцеговина, John Roberts, консултант за економију енергије, УК. На крају, Александар Ковачевић, консултант у области енергетске економије у Castle European, UK, закључио је наученим лекцијама.

Бранислава Лепотић Ковачевић, је закључила да је Конференција дала одговоре на постављено питање, али и да је отворила нова питања на које ће се давати одговори на наредним догађајима у организацији УПЕС-а и у сарадњи са другим организацијама и стручњацима у области енергетике, јер се само дијалогом у овако сложеном актуелном окружењу могу дати најбољи одговори.

Програм Конференције се налази овде.

Презентације са Конференције су доступне овде.

Материјали са конференције и детаљан извештај о Конференцији биће постаљени на интернет страницу УПЕС-а, део за Конференције.